dissabte, 17 de novembre de 2012

Matarranya

Divendres a la nit. Força hores de cotxe. I per fi arribem.


La intenció és comprovar el mite que a la "Franja" (que ja hem après que potser no és un nom gaire adequat) és el territori on l'ús social de la llengua té més bona salut.

Com?

Simplement, parant l'orella. I sí, el mite es confirma.

Però si el que busqueu són proves escrites, us caldrà molta paciència. Gairebé tot el que veureu indicarà que sou a Aragón y que se habla español. Haureu de buscar molt, tenir instint de detectiu. I llavors arribaran els resultats...

Caminant pel carrer principal de Vall-de-roures:
O una cosa tan innocent com una pissarra de bar que no ofereix pas "tostadas":


 Tafanejant la placa que anuncia que en una casa hi ha un despatx d'arquitectes:

I ara entrem a la botiga turística de torn, a comprar préssecs i formatge i mel i pernil. No ens deixem impressionar per les aparences....

...en efecte, només cal començar a parlar o bé fixar-nos en detalls com aquest, a l'interior del comerç:O mirar de desxifrar les pintades mig esborrades de les parets de qualsevol carrer:
I a Beseit igual, sigui un allotjament de turisme rural o un portal amb una pintada dels quintos:Fins i tot algun trosset ben petitet de text, per exemple el títol d'unes jornades (però no pas l'explicació de la programació):


Qui ho patrocina?


O el nom d'algun bolet, si aneu a l'exposició anunciada:


Fins i tot algun ajuntament gosa escriure l'agenda d'activitats en bilingüe:

 I si llegim una guia turística, anem al que no falla: la secció de gastronomia, que sempre hi surt la veritat.
I, per sobre de tot, hi ha un lloc a Vall-de-roures de visita obligada. Entreu-hi, i ja m'ho explicareu:


4 comentaris:

Anònim ha dit...

Coneixem poc la realitat del Matarranya perquè els mitjans de cada territori es preocupen poc del que passa als altres territoris catalanoparlants. Quina pena!

una lingüista ha dit...

Exacte. A veure si avui, que sembla que TV3 es podrà tornar a veure al País Valencià, comencem a veure una mica de canvi i creix l'interès per tots els territoris...

Anònim ha dit...

Diria que el Matarranya és la comarca de la Franja on el català està amb millors condicions, gràciesm en part a la gran afluència turística de catalans del Principat, que vulguis que no fan prestigiar-ne la llengua.

una lingüista ha dit...

ANÒNIM: No només de la Franja sinó de tot el territori. Allà el català està molt viu. Al carrer, és clar. No parlem pas dels àmbits públics o oficials.