dijous, 22 d’abril del 2010

Carta al director

Cada quinze dies vaig i torno de València amb l’Euromed. És un tren que surt de Barcelona i arriba fins a la capital valenciana. Als vagons, tant se sent el català com l’espanyol. Gairebé sempre la proporció és al 50%, tot i que algun dia el català és majoritari i algun altre ho és l’espanyol. Durant el trajecte, els de Renfe ofereixen sempre una pel·lícula i un documental. Els és igual, però, quina és la realitat lingüística del tren. Els és igual que el trajecte comenci i acabi en territoris de parla catalana. Els és igual que el català sigui llengua oficial. I ho demostren cada vegada, quan engeguen el DVD i tots els passatgers veiem com incansablement seleccionen l’espanyol per a la pel·lícula, prescindint del fet que la versió en català estigui disponible gairebé sempre. Fins i tot quan passen alguna pel·lícula directament rodada en català, la decisió és la mateixa. Ah, i per acabar-ho d’arrodonir, els subtítols també són sempre en espanyol. Suposo que els castellanoparlants no veurien bé que les pel·lícules del tren sempre fossin en català. Suposo que haurien d’entendre que la solució inversa tampoc és fantàstica. I, en fi, suposo també que al segle XXI deu existir un sistema d’àudio que permet a cada passatger triar la llengua en què vol gaudir de la pel·lícula. Suposo, però, que sóc molt il·lusa.

12 comentaris:

Jordi ha dit...

Efectivament. La hipotètica carta al director no serviria per res. Juguem en camp contrari, i cal saber-ho. O potser no. Potser valdria més viure feliçment, inconscients del tot.

Jordi Guerola ha dit...

Sóc valencià i et puc dir que la televisió autonòmica ÚNICAMENT emet les pel·lícules en castellà, i no passa res, (pràcticament) ningú protesta i els mateixos continuen guanyant per majoria absolutíssima, si partim d`ahí, imagina`t la resta :(

Salvador ha dit...

Em quedo amb la suposició de que ets molt il·lusa.

Unknown ha dit...

El nostre problema és que no tenim collons. Estem acostumats a que se'ns humilie a la cara. Bon post, m'agrada molt.

Carquinyol ha dit...

I si t'hi fixes en la carta de preus en el bar, veuràs que età en espanyol, català i ... valencià !!

I les diferències són per a sucar-hi, llàstima que encara no he pogut fer una foto !!

Jo una vegada vaig queixar-me a Renfe de que el personal del bar no m'entenia quan els hi parlava en català. La queixa se la vaig enviar en català i la resposta va ser.... "no tenemos traductor".

Speaker ha dit...

Si algun dia un empleat de Renfe es torna boig i selecciona l'opció de català en la pel·lícula, comprovarem in situ el rebuig, menyspreu i l'actitud agressiva que, amagada o no, té la societat valenciana contra la llengua pròpia. O potser no, potser la gent se n'alegra, i els qui no els agrada callen per respecte...

Saps el pitjor de tot? Que mai no ho comprovarem, perquè per evitar problemes, es posa tot en castellà i avant.

Sad but true, que deia Metallica

Alyebard ha dit...

Ets il·lusa, però en el bon sentit, encara conserves la il·lusió que es poden canviar les coses. No la perdis, necessitem més gent com tu per no desaparèixer. I bona diada de St.Jordi.

SERGIBR ha dit...

Qualsevol pel·lícula espanyola (almodóvars, truebas i amenábars en general), hauria de ser per decret reial, com mínim en lapó i subtitulades a l'islandès. Així almenys, pots donar la culpa a la llengua de que sigui un putu rotllo.

Anònim ha dit...

Red Nacional de Ferrocarriles Españoles. Traducció: xarxa nacional de ferrocarrils espanyols.

Més que il·lusa ets estúpida si no ho has entès fins ara.

una lingüista ha dit...

Gràcies, ANÒNIM, per deixar clar qui és l'estúpid, qui no capta les ironies, qui no sap adequar el llenguatge. És una actitud fantàstica per anar per la vida i que les coses et surtin bé. Ja m'ho explicaràs!

Anònim ha dit...

"Suposo que els castellanoparlants no veurien bé que les pel·lícules del tren sempre fossin en català"

Ve't aqui el problema. Por de molestar, por al conflicte, per tant, prevaleixen els drets d'uns. Manca d'assertivitat per submissió molt interioritzada.

Joan ha dit...

Trobo normal que ocorrin aquesta mena de coses. El Regne d'Espanya és una creació de la "santa" Inquisició. El (putrefacte) Regne d'Espanya és una còpia maldestra de França, l'Estat jacobí per excel·lència.