dilluns, 29 de desembre del 2008

Dona estrangera

Així és com no m'he sentit durant la meva darrera estada de l'any a Alacant.

Perquè el senyor de la fruiteria em diu: "Háblame en valenciano, ¡que me gusta aprender palabras!"

Perquè el noi de la teteria que em serveix un te de gustos inimaginables està content de poder practicar amb mi un valencià que fa servir poc, i cada cop que se'm dirigeix no pot evitar dibuixar un somriure que delata la il·lusió que li fa.

Perquè descobreixo, prop de casa, un forn on parlen valencià i, a més, que és boníssim!

Perquè a la torroneria faig que els clients que vénen després de mi demanin en valencià.

Perquè tornant, resseguint el mar, dalt l'Euromed, penso tot això, i escolto els Manel, que es veu que seran el grup revelació de l'any que aviat encetarem. Així que aquest és el meu regal per a vosaltres:


22 comentaris:

Eduard del Castillo Velasco ha dit...

Síiiii! Visca els Manel! I visca anar al ball, i a banyar-se al mar, i tenir al jardí de casa una estàtua dedicada, i baixar pel Passeig de Gràcia cantant i visca la Serra de Mariola!

Anònim ha dit...

Em sorprèn que t'hagis unit a això del bat blogs. Només de mirar-m'ho per sobre n'he vist un que es diu prou comunisme que és una autèntica poca-soltada.

Anònim ha dit...

Hola lingüista! sóc Francesc i visc a prop de la ciutat de València. No sé si haureu tractat cap volta el tema, però sabieu que l'única nina que parla en català es fa ací, al País Valencià? en concret a Onil, a la comarca de l'alcoià. Nosaltres li la vàrem regalar a la meua cosina per Nadal i he pensat que ara que s'acosten Reixos(o Reis com en dieu vosaltres) podrieu, si més no, nomenar-ho en algun post.

Per fer-ho saber. Molta gent no ho sap, i això que ha rebuts molts premis. L'empresa que la fa es diu "Nines artesanals d'Onil"

vaig cercar la seua plana web però pareix que no en tenen, en este enllaç pots trobar més informació:

http://www.infoempresa.com.es/Juguetes/Fabricantes/6-29-0-1658-1.html

Anònim ha dit...

és que hi ha coses que ens fan somriure en situacions de minorització! alguna cosa bona hem de tenir!
Bon any, des del País Valencià, a tothom!

SERGIBR ha dit...

Visca les Alacantines que ens deixen el torró de pedra!!

Anònim ha dit...

Hola, em dic Magda i sóc addicte a Manel. Tot va començar un matí al cotxe anant cap a la feina... a la radio sonava 'En la que el Bernat se't troba'. Les veus i els metalls d'aquest grup em van prendre com un malefici. Vaig consumir fins la sacietat al seu myspace, vaig comprar-me el disc i ara no em puc desenganxar d'aquest pop senzill, quotidià i original fet a les nostres terres. Un amic em va aconsellar; hi ha uns grups de teràpia... Bon 2009, estrangers!

Anònim ha dit...

Hola lingüista. He vist que tens criteri propi i del bo. Això ho veig perquè escrius "sisplau" i no "si us plau", "blog" i no "bloc", i fins i tot "sét" i no "estat" (jo hi posaria l'accent diacrític com ho fan a http://k.1asphost.com/verbs/para72.asp). Et demano un favor: que m'enviïs la teva adreça a XXX perquè jo et pugui enviar un text que he escrit i me'n puguis donar l'opinió, a part que també voldria que m'aclarissis quelcom sobre l'occità (sospito que el saps). Tant si acceptes com si no, sí que voldria que esborressis aquest comentari per tal que la meva adreça no quedi a la vista de tothom. Mercès de bestreta.

una lingüista ha dit...

EDUARD: Veig que coincidim! A mi també m’encanten!


ANÒNIM: És que a la vida n’hi ha moltes, de sorpreses.


FRANCESC: La veritat és que aquest informació que has donat és més que interessant, i procuraré parlar-ne en algun dels propers posts, quan vingui al cas –ja m’ho faré venir bé! ;-)


ANDREU: Sí, l’important és que no faltin mai motius per somriure!


SERGIBR: Un torró boníssim!!


MAGDA: No cal que te’n desenganxis! És una addicció molts sana, em sembla! ;-)


ANÒNIM: Primer de tot, sàpigues que ja he esborrat la teva adreça –la resta del comentari el deixo perquè té interès–, i que ja deus tenir un correu meu. D’altra banda, t’agraeixo que em reconeguis això del “criteri propi i del bo”! ;-)

Anònim ha dit...

Qui vol anar a Alacant podent anar a Elx?

El Sud del País Valencià és ple de llocs meravellosos com Biar, Crevillent, Tabarca, Guardamar, el barri dels Palmerals...

FORÇA ELX, PUTA HÈRCULES!!

Anònim ha dit...

Sens dubte que el millor que han fet els Manel en la seva breu carrera musical és gravar aquest videoclip. No és pas per posar aigua al vi (que també, perquè a mi encara no m'han convençut), alerta, sinó perquè el vídeo es extraordinari.

Benvolguda lingüista i seguici revolucionari, feu-me el favor de reservar-me el cap de setmana després de reis per visitar Avinyó. Ens venen les d'A Manta, la Laia Noguera i la Ivette Nadal dissabte, i diumenge conferenciem amb la Neus Carbonell (mira la cosa a www.calgras.cat). Si no fem un bon ambient se'm menjaran viu, jeje! Au, salut i etc.

Anònim ha dit...

Home Josep!

Fa molt poc això d'un valencià. Alacant també té moltes coses bones, i és part del país! jo me l'estime igual -sense menystenir Biar, Crevillent o Guardamar: que m'encanten!

Salut i bon any.

Anònim ha dit...

D'optimisme en optimisme, fins la derrota final...

Anònim ha dit...

A vore Andreu:

Elx, capital de la Catalunya Tropical, és un indret meravellós, igual que Biar i Guardamar.

Alacant? Quan els hi caiga el pedregot al seu "barrio" que tant els hi mol·la, jo riuré.

Anònim ha dit...

El futur del valencià passa per ciutats com València i Alacant.

Lingüista, la qüestió és usar-lo que no es gasta, com has pogut comprovar.

Rafel

Anònim ha dit...

els del Bat el que s'haurien de currar una mica és el tema de l'encapçalament amb l'estel vermell i el cavall del Gernika... uf... una mica... lleig. I sí, perquè una llengua no mori s'ha d'utilitzar, ni més ni menys.

Anònim ha dit...

A Cardedeu els portarem aquest any 2009 els Manel... s'ho mereixen.

Per qui li agradi la bona música, aviso que aquest divendres comencen els Tastautors de Cardedeu!

http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=368933028

Els lectors del blog de la lingüística elitista...xarrup de ratafia gratis!

16 gener 2009 22:30
BIEL MAJORAL + CONXITA

23 gener 2009 22:30
IVETTE NADAL + EL PETIT DE CA L’ERIL

30 gener 2009 22:30
MISS CARRUSSEL + FELIU VENTURA

6 feb 2009 22:30
IX + MISHIMA

Anònim ha dit...

Quina troballa! Felicitats pel bloc. Quin fart de llegir m'espera!

Anònim ha dit...

Tens raó, n'hi ha moltes de sorpreses, però en política catalana no gaires perquè sempre hem estat un pais de desgraciats. Com que segurament a les properes eleccions guanyaran els convergents ja veuràs com et salven la llengua.

una lingüista ha dit...

JORDI P. FERRER: Hem d’esperar a veure què van fent, aquest Manel. De moment, jo crec que la cosa pinta bé, no? Ah, gràcies de la informació sobre els actes d’Avinyó! La Ivette veig que està sol•licitada: en CLAUDI ens informa que també va a Cardedeu!


ANDREU: De vegades Alacant pot arribar a ser la millor ciutat del món, diria jo...


ANÒNIM: Que no, que no! Fins a la victòria final!


JOSEP: Certament, els llocs que esmentes són esplèndidament bonics (he tingut la sort de visitar-los tots), i Alacant no és cap preciositat, però tampoc cal menysprear un tros del nostre territori, no?


RAFEL: Cert és que a Alacant es fa servir molt molt poc, a València potser una mica més però poca cosa. La clau és, com molt bé indiques, recuperar – reintroduir la llengua a les dues principals ciutats.


ITXASO: Això em recorda aquella frase que tinc emmarcada i que et deu sonar: “Hizkuntza bat ez da galtzen ez dakitenek ikasten ez dutelako, dakitenek hitz egitn ez dutelako baizik”. Quanta raó!


CLAUDI: A veure si és veritat, eh! Quan serà? Ja avisaràs, i amb temps!! Confirmo que el Tastautors 09 pinta més que bé!! Espero que algun dia o altre ens hi trobem!! ;-)


ÀLEX FERNÀNDEZ I BOURDIOL: Moltes gràcies!! Benvingut al blog! M’alegro que t’agradi! Serà un plaer anar-te llegint per aquí! ;-)


ANÒNIM: Saps què? Que d’amargats que fa comentaris desagradables sota un anònim no me’n calen. Au.

Anònim ha dit...

llegint-te m'ha semblat que no parlaves d'Alacant [Capital]. Llegint-te m'ha tornat la il·lusió per anara a una ciutat lletja com poques i mediocre com ella sola. Llengint-te repensaré el que, sens dubte, són idees preconcebudes!! Salut!!

una lingüista ha dit...

GERMAN: M'alegro molt del que em dius!

Alerta Islamista ha dit...

ei, són bons m'agraden!