dimecres, 9 de gener del 2008

Calla...!

De vegades, cal saber callar. Sí.

A l'hora de la veritat, però, no és pas gota senzill.
Perquè sovint diem coses que no toquen o que ni tan sols pensem, i tallem contínuament el nostre interlocutor, i no deixem parlar, no escoltem; anem a la nostra, vaja.

I prescindim del silenci. I mira que hi ha cops que sense dir ni una paraula podem donar a entendre tantes coses...!

Bé, ho confesso, això que dic només -o en part- és una excusa per regalar-vos una joieta que arriba de l'Empordà, el nou videoclip dels Sanjosex: les imatges parlen soles, i si ja hi afegim la música i la lletra, amb les es i les os gironines (que permeten rimes del tipus per ella / parella, minut 1:40 - 1:44), la combinació esdevé, senzillament, excel·lent!




37 comentaris:

efe ha dit...

No sé, no sé. A mi em sembla que el silenci està mitificat. El silenci és el no res, la manca d'informació. Un no-post.

Eduard Abelenda i Puigvert ha dit...

Em sembla que la lingüista estarà d'acord que el valor del silenci neix al costat de la paraula i el de l aparaula al costat del silenci. Sempre que s'han de fer versos i rimar amb os i amb es sé que molts ho llegiran malament, però s'ha de tenir en compte el dialecte de la gent quan es rima. Tenen sort els cantants, que ells ho diuen, tothom ho sent, i cap problema.

Antoni Esteve ha dit...

Crec que els silencis són importants si els cossos, les mirades, els gestos parlen.
Tot i que desprès d'una bona frase va bé que hi hagi un bon silenci per la reflexió.

una abraçada!

Anònim ha dit...

Ei, Annapinedaicireramris! :)

mmmmmmmmmm'encanten els sanjosexus; de fet, he arribat al teu blog amb el seu cd sonant, i no és broma! Sentia, però, la cançó "Diumenge", on el cantant deixa anar un "disfrutant (sic, no tot pot ser pefecte) de les últimes hores de sol" amb unes "o" tancaaaaades i pitiues com un pesolet.

Dit això, sense rodolins, em poso a treballar (mentre sona "quan es fa de nit").

Au idò, bona feina!

Maria

Anònim ha dit...

Ja fa uns mesos que escolto "Viva!" (no hi ha cursiva) dels Sanjosex tot sovint. Sobretot, m'agrada una cançó d'aquest CD: "Fem l'amor" (repeteixo la queixa: no hi ha cursiva!). Després d'haver-hi reflexionat, crec que m'atrau per la melodia i no per la lletra -de fet, la lletra no em diu gaire cosa. M'afegeixo a la "tertúlia": el joc amb diversos llenguatges dóna càrregues semàntiques que, de vegades, ni la paraula ni el silenci poden mostrar.

una lingüista ha dit...

EFE: Bé, pot ser sí... Suposo que hi ha paraules que guanyen el silenci, i silencis que són més valuosos que cap paraula, oi? És clar que, en boca d'un valencià, sempre són preferibles les paraules, amb "eixa tonaeta" tan dolça...! ;-)


EDUARD ABELENDA I PUIGVERT: Jo no ho podria pas haver definit millor!! I sí, això de les es i les os a Barcelona encara sorprèn, és molt corrent la idea que aquí ho diem bé i als altres llocs no tant... Però afortunadament grups com Sanjosex ajuden a aconseguir la normalitat en aquest sentit!


ANTONI: Efectivament, si no hi ha paraules, el llenguatge no verbal ha de "parlar"; si no, malament! Salut! ;-)


PLAERDEMARIA: Quina sorpresa!! I quina il·lusió que em fa veure't per aquests espais cibernètics! Veig que domines tot el repertori d'aquest bon xicot empordanès, jo m'he de posar un xic al dia... I quan "treballo" tinc una altra banda sonora, d'aquelles que no s'acaben mai, és la col·lecció COD, que consta de no sé pas quants CDs... et sona? ;-)


FILLA: La cançó "Fem l'amor" és de les bones, trobo! D'ençà que va sortir a "Porca Misèria", va passar a ser molt coneguda, diria. Això del disc "Viva", més que en el sentit de 'Visca', vols dir que no és el femení de "viu"? Bé, és el que em sembla... Pel que fa a la teva contribució a la tertúlia, et dono tota la raó! ;-) I, és clar, et dono la benvinguda al blog!

JRoca_Font ha dit...

M'encanten les "os" gironines i aquest disc de Sanjosex val la pena de veritat.
Salut

Anònim ha dit...

Hola! Demanava la cursiva perquè és un títol, no perquè fos en castellà, però tant se val. Ostres! No sabia que la cançó "Fem l'amor" hagués sortit a Porca Misèria (no tinc televisió). M'agrada molt saber que és coneguda i que enganxa. Veig que estic molt "out" (cursiva? ;D)! Apa, salutacions!

Jordi Casanovas ha dit...

Fa uns quants dies vaig llegir al blog d'en Xexu aquesta frase:

Demano que no es trenqui el silenci si no és per millorar-lo.

una lingüista ha dit...

JROCA: Sí, oi? Jo ja tinc ganes de veure'n més videoclips! I ja tinc alguns concerts de Sanjosex anotats a l'agenda! ;-)


FILLA: Ah!! Ara entenc això de la cursiva! Clar, clar! És cert que el formulari de comentaris no inclou opcions tipogràfiques... Jo no podria pas viure, sense gens de tele... T'admiro! Doncs sí, "Porca Misèria" ha promocionat molta música (nova) en català. Aquestes coses sempre van bé!


JORDI CASANOVAS: Doncs, segurament, en Xexu tenia molta raó! És que de vegades simplement no cal dir res..., oi? ;-)

Eduard Abelenda i Puigvert ha dit...

Lingüista,

ara que parlem de música i de llengua i de l'Empordà, t'aconselloc un grup que som conegut aquest nadal. Es diuen De calaix i són tres noies empordaneses que canten a veus. Fan melodia tradicional popular amb harmonia culta medieval i innovacions modernes seves. Sona molt bé. L'últim disc es diu "escudella de nadales" i és de cançons de nadal. Però sonen molt bé! Res de les tipiques tonades ratllades i desafinades. Cliqueu aquí per veure la seva pàgina web: De Calaix

Anònim ha dit...

Molt bonica la cançó!

Anònim ha dit...

Et felicito per aquest bloc. És senzillament genial. N'he parlat molt bé en el meu (pot veure'l a http://blocs.mesvilaweb.cat/joanvilaitriadu.
Salutacions

rosa ha dit...

jo també crec que a vegades un bon silenci diu més que moltes paraules juntes....
perquè hi ha els ulls, les mans, els llavis i l'expressió corporal que donen entendre molt més

Anònim ha dit...

Quand una cançon conta un polida istòria, quand una cançon conta unes sentiments universals, es una polida cançon, quand es un present d'aqueste , es un joiós present de cap-d'an.
Admiri la cançon catalana per aiçò : sap contar istòria universala per tots.

una lingüista ha dit...

EDUARD ABELENDA I PUIGVERT: Moltes gràcies per la recomanació!! Aquest cap de setmana faré alguna pausa d'estudi i les escoltaré! Ens veiem el dilluns a Teoria, oi? Que no vas venir l'altre dia...!! ;-)


ANDREU: Ja ho pots ben dir!! Petons! ;-)


JOAN: Moltíssimes gràcies per l'article que m'has dedicat!! Tot un honor!! Sigues molt benvingut al meu blog! ;-)


ROSA: És ben cert, el que dius! De vegades parlem de moltes altres maneres, més enllà de les paraules...


JACME: E òc! As tota la rason! Ieu pènsi tanbèn coma aquò, quand lei cançons contan d'istòrias universalas, son mai que mai polidas! Siáu fòrça contenta de legir lei tieus comentaris en occitan, doncas GRAMACI! ;-)

Anònim ha dit...

Ho he vist i he pensat: calla, que es queixarà de la gent que pronominalitza aquest verb! Aquesta vegada he entrat dos dies encabat de la teua publicació... no pot ser. Ara no puc escoltar la cançó perquè són les dues i tothom dorm. No puc trencar el silenci. No em trobo gaire bé, fins demà a l'examen?? Besets dialectològics (espero que no griposos).

Anònim ha dit...

Em sembla que sí que es poden fer servir cursives i negretes.

Nota: el subratllat no es pot fer servir perquè no ho permet el filtratge d'etiquetes.

una lingüista ha dit...

GEMMA: Ja ho veus, jo aquí publicant i tu immersa en els estudis, eh! I havia de ser eivissenc, meitat occidental de l'illa...!!!
;-)


ANÒNIM: Efectivament, tinc present que de vegades hi ha gent que fa servir aquests recursos tipogràfics, i que fins i tot posa enllaços. Recordo que algun cop que m'he connectat amb no sé quin servidor fins i tot tenia corrector. Hauries d'explicar com ho fas, doncs, i com et connectes, sisplau!

Anònim ha dit...

Hi ha una cançó de El último de la fila que fa així: "Si lo que vas a decir, no és más bello que el silencio, no lo vayas a decir...". Va ser un gran èxit als anys 90; és aquella que a la tornada fa: "Vuela el viento espuma del mar, vuela el viento...". En fi, que el disc de Sanjosex, després d'haver-lo sentit un fum de voltes, puc afirmar que és excel·lent. Òsc

Anònim ha dit...

meitat occidental? el de la a tònica??? si és així em penso q al final ho hauria posat bé! El problema és que amb el poc temps que he tingut només he pogut esbossar un parell de trets de cada apartat ¬¬' Tinc molt mal regust de boca... de tot el Q1... Ecs, no suporto el nou sistema. Per cert, la reivindicació Filcat està tnint els 1rs èxits, ja t'ho contaré ;p

Anònim ha dit...

neutra tònica volia dir, és clar.

una lingüista ha dit...

ANÒNIM / OSC: No conec aquesta cançó que dius, ja la buscaré! I sí, el disc de Sanjosex és excel·lent!!


GEMMA: A veure, de neutra tònica n'hi havia alguna, però eren casos aïllats, diria jo. Per això era eivssenc meitat occidental. Amb tot, t'he de dir que el text pertany a Vila d'Eivissa... No ho sé, pot dependre del parlant... Ànims!!

Martí Cabré ha dit...

Silenci és... quan porto la nota als clients del Bulli. Es fa un silenci...!!!

Ferran Adrià (el del Polònia)

una lingüista ha dit...

MARTÍ CABRÉ: Ui, sí, sí! Ja me'n recordo! És molt bo, molt bo, tot i que personalment no he tingut la "sort" d'experimentar aquesta mena de silenci, ho reconec...! ;-)

Anònim ha dit...

Silenci, segons Sofonies. Eixia en el calendari del 2007 al mes de desembre:
7 Calla en la presència del Senyor
Jahveh! Perquè és a prop el dia de
Jahveh; perquè Jahveh ha preparat
un sacrifici, ha santificat els seus convidats.

-----------------------------
1La paraula de Jahveh que fou revelada
a Sofonies, fill de Cuixí,
fill de Guedalià, fill d’Amarià, fill
d’Ezequies, en els dies de Josies, fill
d’Amon, rei de Judà.
2 Consumiré completament tot el
que hi ha sobre la faç de la terra –afirmació de Jahveh.
3 Consumiré els homes i les bèsties;
consumiré els ocells dels cels i els
peixos del mar, i les pedres d’ensopec
conjuntament amb els malvats,
i exterminaré els homes de sobre la
faç de la terra –afirmació de Jahveh.
4 I estendré la meva mà contra Judà
i contra tots els habitants de
Jerusalem, i exterminaré d’aquest
lloc el romanent de Baal i el nom
dels sacerdots idolàtrics amb els sacerdots;
5 i els que es prosternen sobre els
terrats als estols dels cels, i els qui es
prosternen jurant per Jahveh i jurant
per Milcom,
6 i els qui s’aparten de darrere
Jahveh, i els qui no han cercat
Jahveh ni han preguntat per ell.
7 Calla en la presència del Senyor
Jahveh! Perquè és a prop el dia de
Jahveh; perquè Jahveh ha preparat
un sacrifici, ha santificat els seus
convidats.
8 I s’esdevindrà, el dia del sacrifici
de Jahveh, que visitaré els caps, i els
fills del rei, i tots els qui porten vestits
estrangers.
9 I visitaré aquell dia tots els qui salten
el llindar, els qui omplen la casa
de llurs amos de violència i d’engany.
10 I s’esdevindrà aquell dia –afirmació
de Jahveh–, que s’escoltarà el so
d’un crit des del portal dels Peixos, i
d’un udol des del segon, i d’una
gran destrucció des dels turons.
11 Udoleu, habitants de Macteix,
perquè tot el poble mercader serà
destruït, seran exterminats tots els
que portaven diners.
12 I esdevindrà, en aquell temps,
que escorcollaré Jerusalem amb
llànties, i visitaré els homes que reposen
sobre el seu solatge, que
diuen en llur cor: Jahveh no farà bé
ni farà mal.
13 Per això la seva riquesa serà espoliada,
i les seves cases, desolades;
i edificaran cases, però no les habitaran,
i plantaran vinyes, però no en
beuran el vi.
14 És a prop el gran dia de Jahveh,
és a prop i s’atansa molt de pressa;
la veu del dia de Jahveh és amarga,
allà xisclarà el valent.
15 Aquell dia serà un dia d’ira, un
dia d’aflicció i d’angoixa, un dia de
devastació i de desolació, un dia de
tenebra i de tenebra espessa, un dia
de núvol i d’espessa foscor,
16 un dia de toc de corn i de crit de
guerra sobre les ciutats emmurallades,
i sobre les altes torres.
17 I afligiré els homes, i caminaran
com els cecs, perquè han pecat contra
Jahveh; i la seva sang serà vessada
com la pols, i la seva carn, com el
fem.
18 Ni la seva plata ni el seu or no els
podrà alliberar en el dia de la ira de
Jahveh; i tota la terra serà devorada
1007
1:1 2Re 22:1-23, 30
Llibre del profeta
Sofonies
d1-36_PC:Catalan Bible Template 2007.12.13. 7:53 Page 1007
amb el foc de la seva gelosia, perquè
farà un extermini ràpid de tots els
habitants de la terra.
2Reuniu-vos, i aplegueu-vos, gent
no desitjada,
2 abans que es compleixi el decret,
abans que el dia passi com el boll,
abans que vingui sobre vosaltres la
ira encesa de Jahveh, abans que vingui
sobre vosaltres el dia de la ira de
Jahveh.
3 Cerqueu Jahveh, tots vosaltres, els
humils de la terra, els qui heu executat
el seu judici; cerqueu la justícia,
cerqueu la humilitat; potser
estareu amagats el dia de l’enuig de
Jahveh.
4 Perquè Gaza serà abandonada, i
Ascaló, desolada; Asdod serà expulsada
en ple migdia, i Ecron serà desarrelada.
5 Ai dels qui habiten a la regió de
vora el mar, la nació dels quereteus.
La paraula de Jahveh és contra vosaltres,
Canaan, terra dels filisteus, i
jo et destruiré fins que no hi resti
cap habitant.
6 I la regió de vora del mar esdevindrà
terra de pasturatges, bordes per
als pastors i pletes per al ramat.
7 I aquella regió serà per al romanent
de la casa de Judà. Allí pasturaran,
al vespre s’ajauran a les cases
d’Ascaló; perquè Jahveh, llur Déu,
els visitarà, i els farà tornar llur captivitat.
8 He escoltat l’ultratge de Moab, i els
escarnis dels fills d’Ammon, amb els
quals han insultat el meu poble, i
s’han magnificat contra llur territori.
9 Per això, com jo visc –afirmació
de Jahveh dels exèrcits, el Déu
d’Israel–, que Moab serà com
Sodoma, i els fills d’Ammon, com
Gomorra: un domini d’ortigues i
mines de sal, i una desolació per
sempre. El romanent del meu poble
els saquejarà, i la resta de la meva
nació els posseirà.
10 Això els vindrà pel seu orgull,
perquè han insultat, i s’han magnificat
contra el poble de Jahveh dels
exèrcits.
11 Jahveh serà terrible contra ells,
perquè afeblirà tots els déus de la
terra, i tots vindran a prostrar-se davant
d’ell, cadascú des del seu lloc,
totes les illes dels gentils.
12 També vosaltres, cuixites, morireu
per la meva espasa.
13 I estendrà la seva mà contra el
nord, i destruirà Assíria, i farà de
Nínive una desolació, un lloc àrid
com un desert.
14 I els ramats jauran enmig d’ella,
tots els animals de les nacions,
també el pelicà i l’eriçó passaran la
nit entre els seus capitells, llur veu
cantarà a les finestres; la desolació
es veurà als llindars, perquè
l’empostissat de cedre restarà al descobert.
15 Aquesta és la ciutat exultant que
habitava confiadament, que deia en
el seu cor: Jo, només jo! Ah! Com
s’ha tornat una desolació, una pleta
per als animals. Tothom que passi
vora d’ella, xiularà, sacsejarà la mà.
3Ai de la immunda i profana, la
ciutat opressora!
2 No ha escoltat la veu, no ha acceptat
la correcció, no ha confiat en
Jahveh, no s’ha atansat al seu Déu.
3 Els seus caps, enmig d’ella, són
lleons que rugeixen; els seus jutges
són llops del vespre, que no deixen
cap os per al matí.
4 Els seus profetes són ociosos,
homes traïdors; els seus sacerdots
han profanat el santuari, han violat
la llei.
5 Jahveh és just enmig d’ella, ell no
fa cap injustícia: matí rere matí ell
porta el seu judici a la llum, no
Sofonies 1, 2, 3
2:5-7 Is 14:29-31 2:8-11 Is 15 i 16; Jr 48 i 49 2:12 Is 18:1 2:13-15 Is 10:5
1008
d1-36_PC:Catalan Bible Template 2007.12.13. 7:53 Page 1008
manca mai, però l’injust no coneix
la vergonya.
6 He exterminat nacions, les seves
torres han estat enderrocades; he
deixat desolats els seus carrers,
ningú no hi passa; les seves ciutats
han estat destruïdes, no hi resta
ningú, ni un habitant.
7 Vaig dir: Certament em temeràs,
rebràs la correcció; i llur estatge no
serà destruït, malgrat totes les vegades
que l’he hagut de castigar. Però
ells es van llevar aviat, i van corrompre
totes les seves pràctiques.
8 Per tant, espereu-me –afirmació
de Jahveh–, fins al dia que m’aixequi
per a la presa; perquè el meu determini
és aplegar les nacions, reunir
els regnes, per vessar sobre ells la
meva indignació, tota la meva ira
encesa; perquè el foc de la meva gelosia
consumirà tota la terra.
9 Perquè llavors tornaré als pobles
la puresa de llavis, a fi que tots invoquin
el Nom de Jahveh, per servir-
lo unànimes.
10 D’enllà dels rius de Cuix, els
meus adoradors, la filla dels meus
escampats, portaran la meva ofrena.
11 Aquell dia no t’avergonyiràs de
cap de les teves accions, amb les
quals et vas rebel·lar contra mi; perquè
llavors trauré d’enmig teu els
que s’alegren en la teva arrogància, i
mai més no tornaràs a enorgullir-te
en la muntanya de la meva santedat.
12 I deixaré, enmig teu, un poble
humil i pobre, i ells es refugiaran en
el Nom de Jahveh.
13 El romanent d’Israel no farà cap
injustícia, no dirà mentides, i no es
trobarà en la seva boca una llengua
enganyadora; perquè seran pasturats
i reposaran sense que ningú els
inquieti.
14 Celebra, filla de Sió; aclama amb
goig, Israel; alegra’t i exulta amb tot
el cor, filla de Jerusalem.
15 Jahveh ha retirat els teus judicis,
ha capgirat el teu enemic; Jahveh, el
rei d’Israel, és enmig teu, no tornaràs
a veure mai més el mal.
16 Aquell dia hom dirà a Jerusalem:
No tinguis por, Sió! Que no defalleixin
les teves mans!
17 Jahveh, el teu Déu, és enmig teu,
el poderós, ell salvarà; gaudirà de tu
amb alegria, callarà en el seu amor,
exultarà per tu amb un crit de goig.
18 Aplegaré els afligits a causa dels
temps assenyalats, aquells que eren
teus, per als qui l’oprobi d’ella els
era una càrrega.
19 Heus aquí, en aquell temps jo actuaré
contra tots els qui t’afligeixen,
i salvaré la que coixeja, i aplegaré
l’extraviada i els posaré com a motiu
de lloança i de renom en tota la terra
on van ser avergonyits.
20 En aquell temps, us faré venir; en
aquell temps, jo us aplegaré; perquè
us posaré com a motiu d’anomenada
i de lloança entre tots els pobles
de la terra, quan faré tornar els vostres
captius davant dels vostres ulls,
diu Jahveh.
Sofonies 3
1009
d1-36_PC:Catalan Bible Template 2007.12.13. 7:53 Page 1009

Joana ha dit...

Jo crec que dels silencis neix tot un món de paraules, de colors i d'imatges.Instants vitals on ens coneixem i intentem conèixer els altres!
Bona setmana i felicitats pel bloc!

Claudi ha dit...

Missatge Publicitari:

Divendres 25 de gener

Sanjosex + Meritxell Gené en concert a la sala sarau de Cardedeu.

Preu 4 Euros (el preu inclou uns quants fruits secs)

Més informació a www.saraunclub.org

Els Tastautors 2008 estan organitzats per l'Associació Cultural l'Esquellot.
www.esquellot.cat

en Sanjaume i jo anirem a veure Sanjosex segur i també Mazoni, Joan Miquel Oliver etc

Anònim ha dit...

http://www.goear.com/listen.php?v=db4a0de

Òsc

una lingüista ha dit...

SOFONIES: Mhm... Erudició en estat pur! Una altra visió del silenci, sens dubte. ;-)


JOANA: Estic plenament d'acord amb això que dius, i també et desitjo una bona setmana! ;-)


CLAUDI: No em temptis, que estic d'exàmens... Encara potser hi aniré!! Al de Sanjosex si més no... Tot i que el dia abans toquen al Barnasants, ho sabies?


ANÒNIM/ÒSC: Gràcies, ara ja he pogut sentir la cançó! ;-)

Anònim ha dit...

Bones,

És ben cert que sense la paraula no existiria el silenci, això si, us heu fixat que determinats idiomes no són propicis pels silencis?
Per altra banda, us convido a un joc per a lingüístes:

http://jesuspalomar.bloc.cat/post/5073/207991

A veure qui ho sap....

Salut!!

Jesús

Anònim ha dit...

Per cert, en SANJOSEX actua el proper dijous 24 al Centre Cultural Barradas de l'Hospitalet

Més informació a www.barnasants.com

Salut!!

Jesús
http://jesuspalomar.bloc.cat

Claudi ha dit...

Els de Barnasants ens fan la competència!.

Anna, confiava que vindries almenys a veure en Joan Miquel Oliver, és el millor!

una lingüista ha dit...

JESÚS: A veure si entre tants concerts acabo anant a algun!


CLAUDI: I també toquel a l'Apolo...

Anònim ha dit...

Anna! Que he canviat d'adreça del blog (que no bloc)!

http://lafageda.wordpress.com/

per cert, ara sanjosex ja ha entrat a les teves neurones! I es diposa a crear una llarga adicció... ja ho veuràs, si no el solies escoltar, ara ho faràs, i quan hi tornis, estaràs una mica més enganxada!

...són una dolça droga...

Anònim ha dit...

per cert, et robo l'enllaç del youtube per posar-lo al meu blog (que no bloc)

apali!

una lingüista ha dit...

XIROLAI: Ei! Doncs ja tinc la teva nova adreça de blog (que no bloc) ;-) ;-)

De Sanjosex ja fa temps que en sóc addicta, però la cosa cada cop va a més... Quin perill!! I aquests dies fan molts concerts per aquí, o sigui que...