divendres, 22 de gener del 2010

A les rebaixes

Sí, sí, ja hi he anat, a les rebaixes! I he passat per l’amabilíssim “¿Cuántas llevas?” “En porto cincdels emprovadors, que si per un cop t’ho diuen en català, sempre s’obliden d’una cosa: “Quantes -- portes?”, et demanen, i, és clar, tu no entens què els passa, a les portes! Total, tot plegat per parlar de les peces (allò que en espanyol en diuen prendas) de roba:
.

I és que això dels pronoms febles no hi ha qui ho entengui, diuen. A alguns, els en falten. I això és el que algú de Bocairent va voler remarcar:
.

I a d'altres, en canvi, els en sobren...



Uns per massa i els altres per poc. Aquesta és la manera que el món quedi compensat, diuen.

O potser la solució és la que proposa el molt honorable (espero que aviat ex-) president de la Generalitat:

14 comentaris:

Met ha dit...

Coincideixo amb la teva anàlisi. L'ús, i desús, dels pronoms febeles és un bon termòmetre per a copsar l'estat de la llengua.
Com els accents, són una manera de salpebrar la lengua que m'encanta i em dol veure com s'ls menysté.

Xitus ha dit...

Com sempre un post molt interessant. I el vídeo jeje ja ho voldrien alguns...

Gràcies per compartir-lo-li-les-àdhuc ;)

german ha dit...

això et passa per anar a les rebaixes!! ;)

Alyebard ha dit...

Ah, però no els havien abolit? I jo sense adonar-me'n. Ara hauré de tornar a posar-els-hi?

Andreu ha dit...

Jo vull una samarreta d'eixes de "M'agraden els pronoms febles" ;-)

Jordi ha dit...

Jo també en vull una, d'aquestes samarretes. Però això sí: que sigui XXL, ben grossa. I aviseu-me quan en tingueu. No sé si a les rebaixes...

itxaso ha dit...

estic fataaaaaaaaaaaaaal!!!! he hagut de mirar 4 cops el cartell perquè t'anava a preguntar, què és nades?!?!? ajajjajajajja

Anònim ha dit...

Lingüista,hauries d'haver escrit "els uns per massa i els altres per poc".És l'enfadosa qüestió del tot i la part que ni els filòlegs catalans saben...Sembla que fa anys que va ser derogada també. Jes

賈尼 ha dit...

Gaireben totas las lengas romanicas fan servir pronoms fèbles. Perqué l'espanhòl ne'n a pas? E cossí díser "Ne'n vòles?" en espanhòl?

Anònim ha dit...

L'últim exemple és la campanya turística que diu "Andorra, vine i queda't"...

Javier

una lingüista ha dit...

MET: Haurem de fer un programa de reinserció per a pronoms febles...!


XITUS: Sí, ja ho voldrien...!


GERMAN: Exacte...!


ALYEBARD: Estan a punt a punt, estiguem atents!


ANDREU: Ai, sí, jo també, vam estar a punt de comercialitzar-les, eh! De fet, es podria fer!


JORDI: Com dic a l’ANDREU, potser encara muntaré un negoci alternatiu...


ITXASO: Que bo!! Si m’arribes a preguntar això... Ai, és que clar ni un guionet per separar la paraula...!

JES: No necessàriament, però. També està bé.


DIGÓ JÁNOS: L’espanhòl n’a, mas pas tantes coma lo catalan e l’occitan. Los an totes mens “en/ne” e “hi/i”, e justament son aquestes los que se perdon...!


ANÒNIM: Doncs haurem de quedar-nos, si ens ho diuen!

amb quatre barres al cor ha dit...

Hola lingüista, m'agrada molt el teu blog, em seveix molt per a tenir cura a l'hora d'escriure. Sóc argentí i fa tres anys que parlo català, vaig fer els cursos del consorci per a la normalització llingüística i tots els dies faig l'esforç de parlar català a tot arreu, encara que és complicat. Es irònic però amb els que més em costa fer-ho és amb els catalans, fins i tot he mantingut converses on ells parlaven en castellà i jo contestava en català a totes les preguntes. Segurament influeix la pell fosca però si des del principi dius hOla (remarcant la o jeje) i després dius Bon dia o bona tarde o bona nit, no se sobreentén que vols parlar en català? I això que jo no visc a Barcelona jeje.

JRoca_Font ha dit...

Recordo una tal lingüista elitista que una vegada en el seu blog va prometre que faria samarretes amb inscripcions sobre els pronoms febles. A algú més li sona això que dic?
Salut

una lingüista ha dit...

AMB QUATRE BARRES AL COR: És un honor tenir-te de lector. I és admirable l'actitud persistent que tens: és surrealista l'actitud que mostren amb tu els catalans... Però fas bé d'actuar amb fermesa i coherència, segur que més d'un acaba reaccionant o com a mínim reflexiona una estona!


JROCA: Sí, és cert que en vam parlar. L'Esteve Cardús té els dissenys i no costaria gens de fer. Seria qüestió de posar-nos d'acord...!