dijous, 13 d’agost de 2015

Noves tendències de traducció al valencià

Un vespre qualsevol d'agost. La lingüista passeja pel port de Dénia.


Fa calor. I, de sobte, veu un cartell. No ho pot evitar. S'hi acosta.

Primer, és clar, hi ha la versió en espanyol de la cosa.


I després ve la millor part. Amb la Generalitat Valenciana com a patrocinador, descobrim, al tercer paràgraf, que el que en espanyol són megayates en valencià són, què us pensàveu, mega yates, amb un espai. En el mateix paràgraf ens assabentem, per si no ho havíem après a les classes de llengua, que en català la conjunció copulativa alterna, indiscriminadament, les formes y. Si comparem el primer i el darrer paràgraf, aprendrem també que la tercera persona del present d'indicatiu del verb ser pot dur accent o no, segons la mandra que ens faci escriure'l o l'estat d'ànim que tingui l'autor. 


La lingüista, trasbalsada, pensa que, és clar, entre tant port esportiu i tants iots, no els deuen quedar diners per pagar algun corrector o traductor. Però llavors, a l'altra banda del rètol, hi troba una fantàstica versió trilingüe que, segurament, sí que han fet els corresponents professionals de l'àmbit.


La lingüista té l'esperança, però, que a poc a poc el canvi lingüístic al País Valencià es notarà, també, en aquestes coses.

8 comentaris:

Danié ha dit...

Sé que no és cap consol, però la versió en alemany també conté un grapat d'errades.

Danié ha dit...

Sé que no és cap consol, però la versió en alemany també conté un grapat d'errades.

賈尼 ha dit...

La versió en francès tampoc és molt correcta.

una lingüista ha dit...

賈尼: Ara he vist el teu comentari! Sí, jo també m'hi he entretingut i efectivament sembla que la cosa és general...

una lingüista ha dit...

DANIÉ: Vaja, o sigui que la cosa és general... Després he vist també que la versió francesa tampoc no és impecable... Quin panorama

Anònim ha dit...

això de l'accentuació de la tercera persona del present d'indicatiu del verb ser també em passa a mi, segons la mandra, en serio, jo amb els accents no tinc pietat carregant-me'ls :P

Salvi ha dit...

Què se n'ha fet de la nostra lingüista preferida?

Dr Purva Pius ha dit...

Hello Everybody,
My name is Mrs Sharon Sim. I live in Singapore and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of $250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of $250,000.00 SG. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Sharon, that refer you to him. contact Dr Purva Pius, call/whats-App Contact Number +918929509036 via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.