dijous, 22 de desembre del 2011

Yo soy bilingüe

Tot visitant Sogorb, dels territoris actualment castellanoparlants del País Valencià, la lingüista no va poder evitar seguir la indicació cap allò transcrit com a "argén":
Quan hi va arribar, sort en va tenir del filòleg del poble, que ens feia remuntar fins al llatí per explicar aquella paraula tan estrambòtica:

Així, en les explicacions turístiques d'alguns racons del poble, transcrivien "argén", és clar, com ha de ser:

(cliqueu per ampliar)

La lingüista, però, no entenia que, sabent com sabien la manera d'escriure aquesta paraula (ells mateixos deien que ja apareixia en textos més antics), en la versió en valencià de l'explicació optessin per la mateixa forma castellanitzada:

Són aquella mena de coses que passen gràcies al bilingüisme entès d'aquella manera.

En voleu més proves? L'altre dia, la lingüista, estava a punt de comprar un bitllet de tren, i la màquina, és clar, estava predefinida en espanyol:

Innocent com és, va veure, en un raconet, un conjunt de banderes que servien per canviar de llengua. Observeu la versió en valencià. 

No, no és el joc de buscar les 5 diferències:

6 comentaris:

Joan ha dit...

Queda demostrat: valencià i català no són la mateixa llengua! Gràcies, bilingüistes del PP!

賈尼 ha dit...

Te calriá visitar Occitània mai sovent (ja sabi que la visitères d'unis còps) per véser tota mena de deliris pseudo-etimologics suls noms de lòcs "franceses" d'Occitània!

L'home del sac ha dit...

Això vol dir que a Sogorb antigament s'hi parlava català?
Recordo que també hi ha la torre del botxí.
salutacions!

Manel Ramoneda ha dit...

Les societats intel·ligents fan prevaldre ciència i cultura per enaltir la seva identitat i la dels seus avantpassats. És en les societats trepitjades, inventades, escopides i esculpides per forasters, invasors o colons del cul pelat i mico escaldat, on qui mana o decideix és el "cabo", el "sargento", el "paleta", el "paleto" o aquells 'pilotes' autòctons que Déu els ha dotat de la "típica" vulgaritat peninsular d'ignorants d'orellesderuc convertits en llestos del país al servei dels ocupants. O aquells altres quina capacitat intel·lectual es de zero patatero, orgull de mestres i professors d'escola bàsica quin cervell o massa blandiblu funciona amb la única neurona que els hi va poder generar mentre eren al ventre -o al conducte de defecar?- de la seva pobre mare. Per raó de primats encara els hi perdura la millor dotació sexual per a la reproducció de l'estip del tan abundant ase de poble o burro de ciutat.

Alyebard ha dit...

És esquizofrènic total, i la que ens caurà!

una lingüista ha dit...

JOAN: Sí, ens han fet un bon descobriment!


賈尼: E òc, sabi un pauc coma son aquestas causas en Occitània...


L'HOME DEL SAC: Bona! Però bé, la història ja és passada...


MANEL RAMONEDA: Ja ho veus, les coses van com van.


ALYEBARD: Doncs sí, preparem els paraigües...