divendres, 15 de juliol del 2011

Manual de supervivència al País Valencià

Quan una barcelonina de l'Eixample massa ben acostumada se'n va a viure al País Valencià, ha de tenir en compte una sèrie de coses. Per exemple:

- En engegar la ràdio del cotxe no sentirà ni Rac1, ni iCat, ni Catalunya Ràdio. Si vol sentir alguna frase en la seva llengua, haurà de sintonitzar Ràdio 9, i entre programa i programa (amb totes les entrevistes en espanyol) haurà d'empassar-se una sintonia d'una veu femenina que canta "Comunitaaaaaaaaaaaaat Valenciaaaaaanaaaa" (sí, això i res més, el missatge és clar).

- En qualsevol programa de Canal 9 o de l'esmentada Ràdio 9, la mitjana de repeticions dels mots "Comunitat Valenciana" és de 2 per minut, com a mínim (altre cop, el missatge és el que és).

- Quan contempli la processó de les festes d'un poble típic del país (90% valencianoparlants, 90% vot al PP), haurà d'entendre que les dames porten una bandera però la reina, la més important, en porta una altra:





- I haurà d'entendre també que a la desfilada festiva no només hi van l'alcalde i companyia, sinó una bona representació de la guàrdia civil, tricorni inclòs:





Que sí, de debò, que això és democràcia, que això és Europa, que això és el segle XXI.

11 comentaris:

jpmerch ha dit...

I això no és tot. Com diries tu, ja ho aniràs esbrinant.

Per cert, quin poble és?, amb un 90% de valenciaparlants, donen ganes de viure-hi.

賈尼 ha dit...

A, lo de la reina e de las damas es un messatge pro clar!!!

Alyebard ha dit...

Em sembla que t'ho hauràs d'agafar amb molta calma o t'agafarà una llaga d'estomac. Que trist.

Barcelona m'enamora ha dit...

Pineda guapa! A mida que anava lllegint ja he vist que la cosa anava empitjorant cada cop més, encara sort que ha acabat amb la guàrdia civil i el tricorni, perquè ja no vull ni pensar què seria el següent.

Al costat d'això les innocents faltes d'ortografia dels restaurants de Barcelona es queden en pures anècdotes. Tot el que expliques ja són qüestions molt més profundes.

Bé, ja saps que aquí t'esperem amb els braços oberts...i quan tornis voldré: un bes, que me pentinis el monyo, que a la vesprà mengem un poquet de xocolate, després fem deport i finalment fem una eixida al triàngul de les Bermudes. Aixina que ves-te preparant! ;)

AlfredRussel ha dit...

Creu-me que en part t'entenc, però tot plegat m'ha semblat --i em sap greu dir-ho-- una mica superficial i simplista... Si fa no fa, el que molts valencians solem criticar quan alguna gent d'ací llança tòpics per referir-se a d'altres parts del País (hi ha diu per ací que, per a aprendre sobre democràcia, Europa i el segle XXI, molt millor l'Anglada...)

El millor és no sentir Canal 9 i posar-se al cotxe el "Música de telers" ;) ànims, sort, salut!

Josep ha dit...

Fa uns dies, quan es va comunicar la suspensió de l'AVE entre Conca i Albacete per falta de passatgers, els diferents mitjans mostraren un mapa de l'AVE espanyol.

No hi havia cap línea, ni en servei ni en construcció, que anara d'Alacant a Castelló de la Plana.

És molt trist: els valencians porten dècades esforçant-se en ser uns bons espanyols. Han sacrificat moltíssims elements de la seua/nostra cultura per a ser/semblar més castellans i aixina més espanyols. I quin és el resultat? Espanya els ignora i menysprea, com si fossen catalans.

Puc entendre el menyspreu espanyol a bascos i catalans, però no als valencians.

una lingüista ha dit...

JPMERCH: Evidentment que no és tot... Amb els últims 4 anys ja ho he anat veient... En fi, també hi ha coses bones, i coses molt bones!

Et diré que un poble de la Marina, no fos cas que em perseguissin per malparlar...


賈尼: Ja ho pots ben dir!


ALYEBARD: Sí, és una manera d'aprendre a valorar molt les coses positives...

BARCELONA M'ENAMORA: En fi, ja veus que també trobo a faltar Barcelona...! Espero que coincidim! Vaig llegint el teu blog, així l'espera passa més de pressa!

ALFREDRUSSEL: Bé, de simplista no ho sóc pas, ja t'ho asseguro, després de 4 anys de viure entre el País Valencià i Barcelona. El post, que sempre té una mica de literatura, buscava transmetre una idea amb poques paraules, però sens dubte la realitat és molt més complexa. I cert, amb l'Anglada i l'Albiol no ens podem queixar, tampoc...
I gràcies per les recomanacions!

JOSEP: Realment mirat així és curiós com segueix guanyant el PP d'aquesta manera tan brutal... Els hospitals, l'ensenyament, les infraestructures... hi ha mil coses que fan pena i la gent, que només deu mirar les inauguracions de pàrquings i la fórmula 1, encara diu que "pa quatre tratges veges tu...". Ara, si els trens de rodalia són una vergonya i no arriben a la teva comarca, doncs no passa res, que som espanyols i això és molt bonico...

Jordi Dorca ha dit...

I tanmateix aquest sobreviure enèrgic.

una lingüista ha dit...

JORDI DORCA: I tant!

Anònim ha dit...

Pren-t'ho en calma... Al País Valencià hi ha molta gent idiota. No obstant això, la gent pel que es veu comença a rebel·lar-se de valent. Abans no es veia cap mostra de rebel·lia, però ara apareixen pintades de "PP corruptes", "PP lladres" i "visca els PPCC" per tot arreu, per no parlar-te del fusilament de cartells publicitaris amb boles de pintura de paintball.
A pesar del seminfotisme que regna al País Valencià, a la manifestació que es va convocar a Castelló per TV3 amb pocs dies d'antelació van acodir 15.000 persones (la manifestació més gran de la història a la ciutat de Castelló), i això que en aquesta ciutat la gent prefereix quedar-se a casa que defendre els seus drets.
També volia dir-te que un partit nacionalista mai s'ha menjat una rosca ací, i ara Coalició Compromís està aconseguint molts bons resultats.
A poc a poc canvia la cosa... No serà sempre igual!!!

Salutacions.

una lingüista ha dit...

ANÒNIM: Sí, tens raó, jo també tinc la sensació que les coses comencen a moure's, o almenys vull pensar que és així... A la Marina hi comença a haver moviment. Salutacions!